Twitter Facebook Blogger SoundCloud Youtube Bandcamp Spotify 23 seconds netlabel

 

Det mekaniska undret

Ett soundtrack till 11.ans spårvagn,
en resa från miljonprogram till miljonvillor.

+ Aktuella projekt

 

+RÖDA STEN

RÖDA STEN - REMIXES

 

+ Sockerbruket

Sockerbruket

 

 

+ Olika sidor av staden

+ Artwork


 

Olika sidor av staden


Bergsjön Kortedala

Gamlestan Centralen

Magasinsgatan Järntorget

Slottsskogen Mariaplan med Svartbjörn

Kungsten med Den flygande ljudmattan

 

+ Filmen Youtube videos


 

Följ resan inifrån spårvagnen från Bergsjön till Saltholmen

+ Soundtracket Spotify


 

 

Album + artwork + filmer finns som

fri nedladdning på 23 Seconds netlabel

23 Seconds netlabel

 

 

 

+ Projektet


 

Har du också funderat på vad folk lyssnar på när de åker spårvagn?
Den tanken har slagit mig så många gånger att jag till slut började skapa ett soundtrack till en spårvagnslinje i Göteborg.


Projektet var från början tänkt som en musikalisk skildring av resan mellan Bergsjön och Saltholmen. Från miljonprogram till miljonvillor. Att se hur staden förändras när man färdas med 11.ans spårvagn kan vara både fascinerande och skrämmande. Ett bevis om något att Göteborg är en segregerad stad.


Musiken
Varje låt på skivan representerar en del av sträckan, statsdelar eller platser som ligger mig varmt om hjärtat. Tanken är att skivan ska sättas igång då resan börjar I Bergsjön och följa dig hela vägen till Saltholmen.
Jag har försökt skapa låtarna efter den första känslan jag fick när jag åkte längst vägen. Bergsjön med sin natur och mörka tunnlar. Kortedala där min sambo är uppväxt står för en trygg plats hos familjen då monstrerna anfaller. Vad händer med Gamlestans multikulturella livsstil då man närmar sig innerstan? Blanda gatumusikanter och modern dansmusik vid centralen. På Magasinsgatan träffade jag min kärlek. Flanera bland allt folk på Järntorget. Njuta av en öl i Slottsskogen. Att komma hem till kreativitetens Mariaplan, där hela skivan skapades. Susa förbi villorna bortanför Kungssten. Och att slutligen nå havet i Saltholmen.

 

Filmen
Att skildra stadens olika sidor har gjorts många gånger, men jag ville skapa något interaktivt där åskådaren får använda flera sinnen. Ett bevis på hur segregerad staden Göteborg faktiskt är, från miljonprojekt till miljonvillor.
Jag monterade upp en filmkamera med silvertejp i spårvagnen på linje 11 från Bergsjön och filmade hela resan till Saltholmen, med soundtracket i öronen såklart. Sen trimmade jag video och musik i datorn, klippte bort väntetiden på hållplatserna och ökade/minskade hastigheten på sina ställen för att hålla intresset uppe för tittaren. Resultatet blev en annorlunda spårvagnsresa där du blandar dina egna känslor och minnen till platserna du passerar med musiken som bygger på mina känslor. Själva resan blir även ett tidsdokument som kommer att uppskattas många år framöver.

 

Artwork
Artworken fungerar som singelomslag till låtarna och hållplatserna.
Här försöker jag också skapa en känsla till platsen. Färgvalen är inspirerade av 60 -och 70-talet, lite blekta och skavda. Skivomslaget till Olika sidor av staden är en typografisk hyllning till resan över Göteborgs kartbild.

+ Utställningen


 

Projektet hade premiär genom ett vernissage och en vecka lång utställning på Galleri View i Majorna. Tillsammans med Christina Pettersson skapade vi utställningen Olika sidor av staden/Befria Grönskan. Här kunde besökarna uppleva resan genom en videoinstallation samt se artworken upptryckta på 20 x 20 cm masonitskivor, skivomslaget var ihoplimmat av 16 st pappersark med klassisk gatukonstteknik och mätte 100 x 100 cm totalt.

Mer om Christinas konst kommer.

 

 

Olika sidor av staden / Befria grönskan

 

Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan

Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan

Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan Utställningen Olika sidor av staden/Befria grönskan

+ Promotion+ Bloggar
+ Internetradio
+ Artiklar

SoundCloud Local: Gothenburg
Meadow music

Sick of the radio
Recent music heroes

Mariaplan.com
Hypemachine

Gbgmamman

Instantfilter

Byte.fm - Freequenzy

Darker radio - Free music friday

Last.fm - Artistsida
Blip.fm

Fritz

Intangible 23

@diffuser

GP - Två dagar
Direktpress Göteborg

 Creative commons

Andreas Österberg / Det mekaniska undret 2013 / kontakt: osterberg.andreas (at) gmail.com

joomla stats